Krijg tot 20% KORTING op oude collectie AlpacaCOMFORT® dekbedden * Slechts beperkte voorraad.

Veelgestelde vragen

Wanneer u het dekbed goed onderhoudt, kan het wel 10 tot 15 jaar meegaan; vaak zelfs nog langer. We geven u graag een aantal tips om de levensduur van het beddengoed te verlengen:
  • Laat het af en toe buiten luchten om het op te frissen en vocht te verwijderen;
  • Gebruik altijd een dekbedovertrek ter bescherming tegen vuil en vocht;
  • Was het beddengoed alleen indien nodig en volg de wasinstructies op;
  • Professionele reiniging kan ook; een professionele wasserij heeft ervaring met het wassen van alpacawollen producten;
  • Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, want dat kan ervoor zorgen dat de vezels verzwakken.
De alpaca’s worden eenmaal per jaar, in het voorjaar, geschoren. Op die manier wordt voorkomen dat de wollen vacht oververhit raakt in de zomermaanden, en wordt de vezelgroei voor volgend jaar weer bevorderd. Na het scheren wordt de wol geselecteerd: de mooiere vezels worden gebruikt voor kleding etc., en de wat minder mooie wol wordt verwerkt in onze dekbedden en kussens. De wol wordt vervolgens gereinigd, waarna de schone en onbewerkte alpacawol rechtstreeks in de tijk gestopt. Alle wol voor onze producten is afkomstig van onze eigen alpaca’s of van andere Nederlandse of Belgische alpacahouders.
Over het algemeen is een alpacawollen dekbed geschikt voor mensen met een gevoelige huid. dat komt niet alleen doordat de zachtheid zo comfortabel aanvoelt, maar ook door het feit dat de wol hypoallergeen is. Lanoline in schapenwol kan allergische reacties of irritatie opwekken; dit natuurlijke vet is in alpacawol niet aanwezig. Daarnaast heeft alpacawol een uitstekend ademend vermogen, waardoor het vocht goed kan opnemen en afvoeren. Dit zorgt voor een drogere en comfortabelere slaapomgeving, wat vooral gunstig is voor mensen met een gevoelige huid die gevoelig zijn voor zweten. In sommige gevallen kan een gevoelige huid toch reageren op alpacawol. Weet u dat u bepaalde allergieën heeft of last heeft van gevoelige huidproblemen? Raadpleeg dan een allergoloog of dermatoloog; die kan u adviseren over het gebruik van een alpacawollen dekbed.
Ja, alpacawol geeft een comfortabele warmte aan uw lichaam. Dat komt door de warmte-isolerende eigenschappen. In de holle vezels wordt de warmte van uw lichaam goed vastgehouden, waardoor isolatie ontstaat. Alpacawol is door die holle vezels ook heel licht, waardoor ons beddengoed extra comfortabel aanvoelt. In de zomer kan de alpacawol in onze producten juist zorgen voor verkoeling. Dat komt doordat de vezels ook vochtregulerend zijn en ademen. Ook als u transpireert, zal alpacawol het vocht absorberen en snel laten verdampen, waardoor u beter koel gehouden wordt. De ademende vezels bevorderen bovendien de ventilatie.
We kunnen niet zeggen dat alpacawol bij elke reumapatiënt de klachten en symptomen zal verlichten, maar er zijn veel mensen die zeggen baat te hebben bij het slapen onder een dekbed of op een kussen van alpacawol. Dat komt o.a. door de warmte-isolerende en ademende eigenschappen. De lichaamstemperatuur wordt daardoor zowel in de zomer als in de winter goed gereguleerd, waardoor de bloedcirculatie verbetert. Daardoor kunnen klachten als ochtendstijfheid zeker minder worden wanneer u overstapt op alpacawol in uw beddengoed. Ook de zachtheid van de wol kan comfortabel zijn voor pijnlijke gewrichten.
Ja, onze producten van alpacawol zijn niet alleen zo duurzaam mogelijk geproduceerd; ze gaan ook heel lang mee. Alpacawol staat namelijk bekend om zijn duurzaamheid en veerkracht. De vorm en kwaliteit blijven voor zeer lange tijd behouden, zeker wanneer de wasvoorschriften goed worden opgevolgd. De wol voor onze alpacaproducten is voor 100% afkomstig van onze eigen alpaca’s en van alpacahouders uit Nederland en België. Geen transporten van overzee dus; alles wordt dichtbij huis geproduceerd. Op onze eigen alpacafarm (Alpaca’s of the Lowlands) hebben we zo’n 90 dieren die jaarlijks geschoren worden. De wol met de beste kwaliteit wordt verwerkt in kleding, maar de wat lagere kwaliteit gebruiken we voor de dekbedden, matrassen en toppers die wij verkopen. Als u wilt, kunnen wij het ecokeurmerk op aanvraag naar u toesturen. Kijk voor meer informatie op de Over Ons pagina!
De alpaca’s die wij zelf houden op onze alpacafarm, worden op grasland gehouden. Bovendien zijn ze niet bestemd voor voedselproductie, en ze komen daar ook niet terecht. Ze mogen bij ons lekker van hun oude dag genieten. Verder is onze farm is extensief van opzet en hebben de dieren enkele hectares tot hun beschikking om heerlijk op te grazen.
Ja, dat kan, al is het voor de vezels beter om alpacawol met de hand te wassen of te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf (stomen). Het is overigens niet nodig om uw dekbed vaak te wassen, ook omdat huisstofmijt zich er veel minder snel in nestelt. Wilt u toch uw wasmachine gebruiken? Dan is het belangrijk om het juiste wasprogramma te kiezen (maximaal 30° C en maximaal 45 minuten), en ook kunt u het beste een siliconenvrij wasmiddel gebruiken. Doe de wasmachine ook niet te vol i.v.m. het gewicht. Laat het dekbed na het wassen liggend drogen, wring het niet uit om de vezels niet te vervormen, en vermijdt fel zonlicht. Net als bij andere wolproducten kan wasverzachter ervoor zorgen dat er “pillen” in de wol komen; gebruik dit dus niet! Kijk voor meer informatie bij ons Wasadvies.
Het zou kunnen dat sommige mensen allergisch reageren op alpacawol, maar die kans is wel veel kleiner dan bij andere soorten wol. Normaal gesproken is het stofje lanoline in alpacawol volledig afwezig, maar het zou kunnen dat er toch een heel kleine hoeveelheid van aanwezig is. Toch wordt alpacawol aangemerkt als hypoallergeen. Dat heeft ook te maken met het feit dat de huisstofmijt zich er veel minder snel in zal nestelen. Alpacawol werkt namelijk vochtregulerend, waardoor het niet de ideale, vochtige omgeving vormt waar het beestje zo van houdt.
Er zijn een aantal belangrijke verschillen te benoemen tussen deze wolsoorten:
  • De vezelstructuur van alpacawol is heel anders: de vezels zijn gladder en ronder van vorm, terwijl schapenwol vaak schubben heeft die in elkaar kunnen haken. Daardoor voelt alpacawol zachter, gladder en luxer aan. Schapenwol voelt juist vaak wat stugger.
  • Het gewicht van alpacawol is veel lichter dan dat van schapenwol. Dat komt door de dichtheid van de vezels. Tegelijkertijd is alpacawol driemaal zo sterk! Daardoor is een alpacawollen dekbed of kussen veel lichter, terwijl het materiaal naar verhouding meer warmte biedt.
  • Warmte en isolatie: Alpacawol staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen. Dat komt door de holle vezel, die zeer effectief is in het vasthouden van warmte en je zo warm houdt in koude omstandigheden.
  • Er is geen lanoline aanwezig in alpacawol, in tegenstelling tot schapenwol. Daar vormt dit vet een beschermingslaagje, dat allergische reacties op kan wekken. Alpacawol is dan ook hypoallergeen; mensen die allergisch zijn voor schapenwol, kunnen meestal wel slapen onder een alpacawollen dekbed.
  • Vochtregulatie: Alpacawol heeft een veel beter vochtregulerende eigenschap dan schapenwol. Het kan veel meer vocht opnemen zonder klam aan te voelen, waardoor alpacawol ook bij warmere temperaturen veel comfortabeler aanvoelt.
Nee, de vulling van onze dekbedden, kussens en toppers bestaat voor 100% uit alpacawol. De tijk is gemaakt van 100% katoen-satijn. Daardoor zijn onze dekbedden hypoallergeen: wanneer je wel allergisch bent voor schapenwol, kun je in bijna alle gevallen wel onder een alpacawollen dekbed slapen.
Ja, alpacawollen beddengoed is geschikt voor alle seizoenen. De natuurlijke eigenschappen van alpacawol zorgen er namelijk voor dat het zich aanpast aan verschillende temperaturen en omstandigheden, waardoor het het hele jaar door comfortabel is om te gebruiken. De holle structuur van de alpacawolvezels maakt het beddengoed lichtgewicht en zorgt voor een goede luchtcirculatie. Dat betekent dat alpacawollen dekbedden en kussens in staat zijn om warmte vast te houden wanneer het koud is, maar ook om overtollige warmte af te voeren als het warm. is. Dit helpt bij het handhaven van een aangename slaaptemperatuur, ongeacht het seizoen. Bij Alpacacomfort kunt u zowel een najaars-, zomer- als een 4-seizoenendekbed kopen. Het verschil zit hem in het aantal gram wol per m2.
Ja, alpacawol staat bekend om zijn uitstekende temperatuurregulatie tijdens de slaap. Daarom wordt alpacawollen beddengoed vaak geprezen om zijn comfort en geschiktheid voor verschillende seizoenen. De holle structuur van de alpacawolvezels maakt het beddengoed zeer effectief in het vasthouden van warmte wanneer het koud is. De luchtruimtes in de vezels fungeren als isolerende kamers die warmte vasthouden en isoleren tegen koude omstandigheden. Daarnaast heeft alpacawol ook vochtregulerende eigenschappen. Het kan vocht, zoals transpiratie, effectief opnemen en afvoeren van het lichaam. Daardoor wordt het klamme gevoel tijdens het slapen voorkomen. Het vocht wordt geabsorbeerd en verdampt geleidelijk, waardoor de huid droog en comfortabel blijft. Het meest unieke aan beddengoed van alpacawol is het vermogen om de temperatuur aan te passen aan de veranderende omstandigheden. In de zomer, wanneer het warmer is, blijf je koel doordat overtollige warmte wordt afgevoerd via het ademend vermogen end de uitstekende ventilatie. En in de winter blijf je juist heerlijk warm door de warmte-isolatie.

Wij staan altijd voor u klaar!

Heeft u hulp nodig om een bestelling te plaatsen? Of wilt u meer weten over onze producten? Neem dan contact op met onze slaapexperts.