Krijg tot 20% KORTING op oude collectie AlpacaCOMFORT® dekbedden * Slechts beperkte voorraad.

Wollen dekbed

Een wollen dekbed is comfortabel omdat wol de eigenschap heeft heel goed te isoleren, maar ook te ventileren. Daardoor is een wollen dekbed heerlijk warm tijdens koude winternachten, terwijl het in de zomer juist goed ventileert, waardoor je koeler blijft. Wel is er een groot verschil tussen de verschillende soorten wol die gebruikt worden voor wollen dekbedden. Waar hem dat verschil precies in zit, leggen wij u graag uit!

Wollen dekbed: welke wol?

Het ene wollen dekbed is dus het andere niet. Dat begint al met het materiaal dat in het dekbed verwerkt is. Zo zijn er dekbedden van :

 • Schapenwol
  In Nederland worden schapenwollen dekbedden vaak gemaakt van Texels of Terschellings schapenwol. Schapenwol is vrij zwaar en het bevat lanoline, ook wel wolvet genoemd. Die lanoline zorgt ervoor dat bacteriën geweerd worden en het is zelfreinigend. Het hoeft dan ook niet uitgewassen te worden. Af en toe een keer luchten in de (vochtige, liefst mistige) buitenlucht is voldoende. Een keertje naar de stomerij is ook een optie. Nadeel van lanoline is, dat sommige mensen hier allergisch voor kunnen zijn.
 • Lamswol
  Lamswol verschilt eigenlijk niet veel van gewone schapenwol, behalve dan dat het wat zachter is, en vaak wat duurder.
 • Merinowol
  Een merinowollen dekbed wordt gemaakt van de wol van het merinoschaap. Ze leven vaak in een wat warmer klimaat dan de ‘gewone’ schapen die we op de Waddeneilanden bijvoorbeeld veel zien. De vezels zijn dan ook veel dunner dan die van gewone wol. Daardoor zijn ze ook zachter, fijner en flexibeler dan gewone schapenwol.
 • Alpacawol
  Een alpacawollen dekbed is eigenlijk een beetje de Rolls Royce onder de wollen dekbedden. Alpaca’s leven van oorsprong in het Andesgebergte in Zuid-Amerika, waar extreme temperaturen en temperatuurswisselingen kunnen voorkomen. Zo kan het ’s nachts erg koud worden, terwijl het in de zomer overdag ook erg warm zijn. Alpacawol heeft de eigenschap dat het ervoor zorgt dat het lichaam de bescherming krijgt die nodig is. Het is tot wel zeven keer sterker dan schapenwol, en toch is het lichter. De vezels zijn namelijk hol van binnen. Daardoor heeft alpacawol de beste isolerende eigenschappen, terwijl het materiaal toch altijd blijft ademen. In de winter is dit daardoor het beste dekbed voor de echte koukleum, terwijl het in de zomer koel zal aanvoelen. Bovendien: omdat deze wolsoort geen lanoline bevat, hoeft u niet bang te zijn voor allergische reacties. Het is een hypoallergeen materiaal waar iedereen comfortabel en zonder kriebels kan slapen.

Lanoline in een wollen dekbed

Alle wolsoorten, behalve alpacawol, hebben als overeenkomst dat ze lanoline bevatten, oftewel wolvet. Deze stof beschermt de wol tegen allerlei viezigheid; bovendien heeft het een zelfreinigende functie en is het waterafstotend. Huismijt en andere bacteriën krijgen daardoor bijna geen kans door de lanoline, maar het heeft ook één groot nadeel. Lanoline kan namelijk allergische reacties veroorzaken.

In alpacawol zit deze stof niet. Een alpaca wollen dekbed is dan ook hypoallergeen, en toch ook waterafstotend. Daardoor krijgen ook hier bacteriën en bijvoorbeeld huisstofmijt nauwelijks de kans om zich te nestelen.

Alpacawol is:

 • Warmer dan schapenwol;
 • En toch ventilerend;
 • Hypoallergeen;
 • Zeer fijnharig, waardoor het niet kriebelt (tussen de 16 en 25 micron, oftewel 0,016-0,025 mm);
 • Vochtafstotend;
 • Duurzaam;
 • Heerlijk zacht;
 • Brandwerend.

Alpaca wollen dekbed van Alpacacomfort

De alpaca dekbedden van Alpacacomfort uit Haaften, zijn gevuld met 100% alpacawol van dieren die in Nederland en België gehouden worden. Deze dieren worden eenmaal per jaar geschoren. De mooiste wol wordt vaak voor kleding gebruikt, en de wat minder mooie wol wordt verwerkt in onze alpaca dekbedden. De tijk is gemaakt van katoen en satijn, waardoor deze heerlijk zacht aanvoelt. De luxe dekbedden worden gemaakt door een professionele producent van bedtextiel en u kunt kiezen uit drie verschillende uitvoeringen: een zomerdekbed, een najaarsdekbed en een 4-seizoenendekbed. Dat laatste bestaat uit een zomer- en een najaarsdekbed die door middel van een aantal drukknopen aan elkaar bevestigd kunnen worden. Ook de andere dekbedden zijn onderling met elkaar te combineren. Verder kunt u kiezen uit vier verschillende maten. Voor iedereen is er dus een dekbed verkrijgbaar!

In principe hoeft het een wollen dekbed van alpacawol niet gewassen te worden; af en toe een keer luchten is voldoende. Toch zou het eventueel wel gewassen kunnen worden in de wasmachine. Op de pagina “Wasadvies” geven we u hier graag wat tips over.

Meer informatie

Wilt u meer weten over onze wollen dekbedden van alpacawol?  Bent u misschien nieuwsgierig naar het productieproces? Of wilt u graag een dekbed bestellen? Neem dan even contact met ons op. Telefonisch zijn we elke dag te bereiken op +31(0)612080716 van 9:00 uur tot 21:00 uur, of chat met ons via whatsapp. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook altijd!

alpacadekbed reuma voordelen alpacawol

Wij staan altijd voor u klaar!

Heeft u hulp nodig om een bestelling te plaatsen? Of wilt u meer weten over onze producten? Neem dan contact op met onze slaapexperts.
Je hebt zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd :